Wasbare vrouwendingen

Hoewel ik met veel liefde wasbare luiers voor mijn jongste telg gebruik is de liefde bij voor mijn eigen wasbare/herbruikbare (verzorgings)producten nog niet helemaal toegeslagen. Ik probeer van alles maar echt fan ben ik nog nergens van geloof ik.

Menstruatiecup

Zo probeerde ik ooit een menstruatiecup, ik deed uitgebreid research naar welke ik dan nodig zou hebben, wat fijn zou zijn en bestelde er één. De eerste keer was het nogal een gefrummel om ‘m er in te krijgen maar uiteindelijk zat hij, soort van. Maar echt lekker zat het niet. Ik probeerde het een paar dagen later nog een keer maar toen kreeg ik ‘m er wel in maar daarna echt bijna niet meer uit. Het ding had zich vrij diep naar binnen gewurmd en zich keurig zoals het hoorde vastgezogen. En toen kwam ik er nauwelijks meer bij en lukte het met heel veel moeite om het vacuüm te verbreken en ‘m er uit te pulken. Ik zal jullie verdere bloederige details besparen maar jullie begrijpen dat het niet echt een succes was. Het idee wel, wat is er nu fijner dan gewoon zo’n ding inploppen wat je vervolgens niet meer voelt en dat dan af en toe te legen en schoon te maken. Al moet ik zeggen dat ik nog niet zo goed wist hoe dat dan zou moeten op een openbaar toilet waar je dan na al dat gehannes met je bloederige vingers … nou ja laat ook eigenlijk maar.

Wasbaar maandverband

Het volgende experiment was wasbaar maandverband en wasbare inlegkruisjes. Ik kocht van verschillende merken en verschillende maten maar eigenlijk heb ik nooit van die dingen in mijn broek gehouden. Ik vind het maar kriebelig en warm en ik voel het de hele dag zitten en het kruipt in m’n, nou ja laat dus maar. Ik vond wasbaar maandverband en wasbare inlegkruisjes wel beduidend fijner dan de wegwerpvariant. Minder broeierig en zo. Ik weet nog wel dat ik toen ik die dingen al een hele tijd in gebruik had er achter kwam dat ik ze verkeerd om gebruikte, daar zat wel een laagje stof, maar daar onder gelijk het laagje pul wat het vocht tegenhoud. Hmmm, waarom zie je bijna geen verschil? En moet je dan de witte kant boven doen of de vrolijk gekleurde kant? Of de stipjeskant of de stipjeskant. En dan verschilt het ook nog per merk. Nou ja, ervaringsdingetje denk ik. Na de bevalling gebruikte ik ze een tijdje als ‘kraamverband’ want dan mag iets anders nog niet. Op zich wel prima, was ook niet zo veel nodig.
Wat ik wel écht een nadeel vind zijn de drukknoopjes om ze aan je onderbroek vast te klikken. Ga maar eens op de fiets met een drukker in je kruis. Ik had bijna ter plekke op straat dat ding uit mijn onderbroek willen trekken want het was echt behoorlijk onaangenaam. Het werd een fietstochtje naar de stad waarbij ik in een vreemde houding op mijn zadel zat.

Als ik maandverband of inlegkruisjes nodig heb of wil gebruiken dan vind ik de wasbare variant dus wel fijner dan de wegwerpvariant maar als het niet hoeft toch liever niet.

Wasbare zoogcompressen

Waarvan ik echt dacht dat ik het fijn en mega handig zou vinden waren wasbare zoogcompressen. Ik kocht een flinke dot in allerlei soorten en maten want ik was vast van plan borstvoeding te gaan geven en ik ging me in ieder geval niet laten tegenhouden door het ontbreken van zoogcompressen. Nou, ik ga toch maar geen fanclub oprichten. Ik kreeg er jeuk van en vond het veel te broeierig. Die natte lap die de hele dag je tepel vochtig houd met aan de achterkant een stuk plastic om datzelfde vocht tegen te houden, niet fijn. Op zich wel fijn dat je niet met natte plekken in je shirt rondloopt natuurlijk. Uiteindelijk probeerde ik een hele lading wasbare zoogcompressen maar bij merk 4 of 5 heb ik het opgegeven. Dan maar wegwerp, ik deed overigens wel heel erg zuinig met die wegwerp zoogcompressen want al vrij snel lekte ik alleen tijdens de voedingen aan de andere borst een paar druppels dus elke keer als ik ging voeden deed ik het zoogcompres aan de andere kant en daar liet ik het zitten tot de volgende voeding, dan wist ik ook gelijk waar ik was gebleven.
Inmiddels is Fosse 5,5 maand en ik heb de zoogcompressen al zeker 1,5 maand helemaal niet meer gebruikt. Een heel enkele keer lek ik ineens toch een beetje, maar het is niet eens een zoogcompres waard. Ik zit toch voortdurend onder de natte plekken omdat Fosse me regelmatig nogal overvloedig bespuugt.

Wasbare wattenschijfjes

Ja, oké, hier ben ik best redelijk enthousiast over. Ik heb gewoon schijfjes van een soort microbadstof met een roze randje. Dat laatste had van mijn dan weer niet zo nodig gehoeven maar ach het staat wel fleurig. Ik ben enthousiast maar ik moet zeggen dat ik niet echt vaak wattenschijfjes gebruik eigenlijk. De wegwerp wattenschijfjes daar koop ik denk ik eens in de 3 jaar een zak van. Dat komt omdat ik niet vaak make up gebruik ook denk ik. De wattenschijfjes die ik gebruikt heb om make up van mijn gezicht te halen zijn helaas wel nog steeds grijzig gevlekt, maar het werkte prima. En verder gebruik ik ze vooral om de thermometer na gebruik schoon te maken met alcohol. Daarna gooi ik ze bij de luierwas.

Iets gemist?

Ik vraag me toch af wat ik verkeerd doe. Heb ik soms de wasbare vrouwendingen memo gemist waar in stond hoe je die dingen op een fijne manier kunt gebruiken? Of had ik eigenlijk wollen maandverband moeten proberen? Zijden zoogcompressen heb ik wel geprobeerd, best fijn, alleen op de een of andere manier werkt het niet zo goed dat ze steeds met de hand gewassen moeten worden en dat het vrij grote lappen waren.

Ik ben ook erg benieuwd naar jullie ervaringen. Wat voor wasbare (vrouwen)producten gebruiken jullie en waar zijn jullie nou wél tevreden over (of juist helemaal niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *