Ik gebruik wasbare luiers en ik naai regelmatig kleding en andere dingen voor de kinderen. In eerste instantie leek het me maar onhandig om luiers te gaan naaien, over het prijsaspect dacht ik verder niet na. Totdat Fosse uit een groot deel van zijn luiertjes was gegroeid; ik had namelijk een hele stapel newbornluiers en die zijn vrij snel te klein.
Ik besloot me er toch eens in te gaan verdiepen. Welke stoffen kon ik gebruiken, welke patronen kon ik vinden. Overbroekjes naaien met pul lijkt me nog een beetje eng. Pul is een stof die vocht tegenhoud maar wel ademt. Met gaatjes er in laat het vocht natuurlijk ook gelijk door en heb je lekke broekjes. Bovendien luistert het nogal nauw welk patroontje je gebruikt vanwege de pasvorm en daar bovenop is er maar weinig pul verkrijgbaar en vaak ook niet met de geweldige patroontjes die de gekochte overbroekjes hebben.
Ik begon me het naaien van hennep-katoen inleggers, lekker simpel rechttoe rechtaan maar wel effectief want hennep neemt erg veel vocht op, alleen niet zo heel snel. Deze stof kocht ik bij studiospatz.nl, hier verkopen ze ook pul en trouwens ook prachtige biologische stofjes. Ik ben echt weg van de vele kleurrijke tricot stoffen die ze hebben.
Daarna verbouwde ik een prefold tot luier, dat werd een eh nogal lelijk project, het functioneert wel, maar het is vrij klein al en je moet het vastzetten met een luierklemmetje en dat vind ik nou juist niet zo fijn. Elke keer als Fosse huilt denk ik dat die haakjes in zijn huid steken en hij huilt nogal vaak dus ik ben steeds aan het voelen in zijn luier.
Tweedelige luier
Oké, tweedelige luiers dan maar. Aangezien ik daar meer van wilde hebben en ze behoorlijk prijzig zijn om los te kopen. Ik kocht bamboe-katoenfleece bij kickenstoffen.nl en ook flanel en hydrofiel stof, je weet maar nooit.
Ik kocht een patroon bij maxandmeena.com en ik ging aan de slag met mijn eerste voorgevormde. Het werd een mooie luier, zeker bruikbaar, maar ook wel erg groot. Vergelijkbaar met de anavy one size die ik momenteel gebruik voor de nacht. Best handig hoor, heb ik een extra nachtluiertje, Fosse heeft soms van die dagen dat hij ze achter elkaar vol poept dus dan is een reserve echt geen overbodige luxe.
Maar ik wilde juist een mooie slanke luier, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de voorgevormde luier van hu-da waar ik erg tevreden over was. Ik vond een best aardig gratis patroon: https://bibieke.wixsite.com/bibieke/bibiekes-luierpatroon
Het voordeel is dat deze luier op maat is, dus dan heb je gewoon minder stof over. Het nadeel is dus dat Fosse er op een goed moment waarschijnlijk uitgegroeid zal zijn. Maar als ik de luier naast de Hu-da luier houdt dan vind ik dat ze qua grootte aardig overeenkomen dus we gaan het gewoon zien.
Het naaien van de luier
Ik gebruikte 1 laag bamboe-fleece en 1 laag tricot katoen wat ik nog had liggen in de luiervorm. Ik voegde aan het patroon van bibieke (ik gebruikte de medium luier) nog drukknoopjes toe om de luier wat te kunnen verkleinen. Verder gebruik ik kwalitatief goed garen zoals Gütermann garen omdat de luiers veel gewassen zullen worden en ik niet wil dat ze binnen de kortste keren uit elkaar vallen.

Ik gebruikte de vorm van de inlegger van Max&Meena als kern voor de luier omdat deze een mooie vorm heeft (een beetje de vorm van een ouderwets sleutelgat) en hiervoor gebruikte ik nog een laag bamboo-katoen fleece en daarnaast een laag flanel.


In eerste instantie wilde ik het klittenband net zo hebben als bij de Hu-Da luier. Zie hieronder het resultaat.

Ik vond het uiteindelijk toch niet zo handig en besloot de klittenbandsluiting nog een beetje aan te passen.
Dit is het uiteindelijke resultaat. Ik ben er ontzettend blij mee en hij werkt supergoed. De absorptie is goed en de luier valt mooi slank. Ik vind het ook fijn dat er aan de voorkant niet al te veel stof zit. Dat is bij het patroon van Max & Meena wel in het begin omdat de flappen helemaal over elkaar heen gaan en je de hele luier naait uit meerdere lagen terwijl je hier in de kern lagen toevoegt.
Van het klittenband heb je trouwens veel meer zacht dan hard klittenband nodig en naaibaar klittenband (dus geen plakklittenband). Dit is te bestellen bij fournituren.nl en bij zelfgordijnenmaken.nl. Bij de laatste heb ik het deze keer besteld omdat het iets goedkoper was. Ik bestel wel regelmatig fournituren bij fournituren.nl, ze hebben een erg uitgebreid assortiment, de drukknoopjes en garen komen daar vandaan.
Zie hier het eindresultaat:
Ik vind het verbazingwekkend goed gelukt en ook nog eens leuk om te doen. Bovendien is het kostentechnisch zo ook leuker. Ik ben benieuwd hoe de luiers in het verdere gebruik gaan bevallen. Ik had de stoffen één keer voorgewassen, er wordt aangeraden om de luiers 3x voor te wassen voor gebruik omdat de absorptie daar veel beter van wordt maar eigenwijs als ik ben heb ik het dus bij die ene voorwas gelaten. Ik heb de luiers inmiddels allemaal een keer gebruikt en tot nu toe bevallen ze prima qua absorptie, moet je nagaan hoe dat zal zijn als ze vaker gewassen zijn.
Jeetje Wendel wat knap van je
Dank je 😊
Mooi! Ik heb ze tot nog toe kant-en-klaar gekocht, maar misschien moet ik me er toch ook eens aan wagen.
Wauw! Wat gaaf gedaan! Ik zou dit zeker ook wel eens willen proberen. Heb alleen totaal geen ervaring met naaien 🙈
Je hebt mij iig erg geïnspireerd!
Er is een Nederlandse facebookgroep wasbare luiers naaien, daar kun je extra info vinden en vragen stellen, er zijn daar ook dames met nauwelijks naaiervaring die luiers genaaid hebben.
Leuk dat ik je geïnspireerd heb in elk geval!
Oh bedankt voor de tip! Ik ga gelijk even kijken 😀
Hallo,
Wat een mooie luier heb je gemaakt!
Kan je mij het patroon mailen? De link in je blog werkt niet meer.
Wij willen graag luiers gaan naaien met vrouwen in Papoea Nieuw Guinea voor hun kinderen.
Groet, danielle
Hoi Danielle, daar kwam ik laatst ook achter. Echt jammer, ik ga eens even kijken of ik dat patroon nog ergens kan vinden op mijn computer.
Hoi Danielle,
Ik heb de link aangepast en nu werkt hij wel weer, veel succes met luiers naaien!
Groet,
Wendel
Dag,
Ik ben ook op zoek naar het patroon van een wasabare luier. De link werkt niet meer. Heb je het misschien nog ergens?
Groet, Lianne
Ik zal eens op zoek gaan of ik het patroon zelf nog heb.
Hoi Lianne, inmiddels heb ik de link vervangen voor een wel werkende link. Groetjes,
Wendel
Volgens mij is het gratis patroon verhuisd, heb gegoogled en deze gevonden: https://bibieke.wixsite.com/bibieke/bibiekes-luierpatroon Is dit het patroon wat je gebruikt hebt?
Ja! Super bedankt voor het melden, ga het gelijk aanpassen op de site.
Dag Wendel,
Draag je hier nog een. Overbroekje overheen? Groeten van Mariska
Ja klopt, dit is alleen de absorptie, om lekkage te voorkomen moet er altijd nog een overbroekje overheen. Groeten, Wendel
Wat een mooie luier is het geworden.
Beviel het qua absorptie later ook nog of moest er wel erg veel bij geboostert worden naarmate Fosse ouder werd? Ik probeer nu ook zelf wat luiers te naaien, maar vind het zo moeilijk inschatten hoeveel lagen stof er nodig zijn voor voldoende absorptie.
Hoi Manon, deze luiers vielen vrij klein, tegen de tijd dat er meer absorptie nodig was paste hij er ook niet meer in. Het voordeel van een niet te dikke luier maken is wel dat je ze dan zo dun mogelijk kunt houden en pas als het nodig is er een booster in kunt leggen om de absorptie op te krikken. Het voorkomt ook dat je luier heel langzaam droog wordt.
Succes met naaien!
Dankjewel.
Ik denk inderdaad dat ik het beste op losse inleggers kan focussen en de luiers niet te dik moet maken, maar ben ook zo bang dat het niet absorberend genoeg is. Dus een beetje dubbel, maar het patroon wat ik gebruik is wel wat groter, omdat ik hoop dat ze lang meegaan.
Door grotere luiers te maken past er ook meer in qua absorptie, dat scheelt ook, daardoor gaan ze ook weer langer mee.
Maak je de broekjes voor er over ook zelf? Dat is dan het zelfde patroon maar een andere stof neem ik aan. Zijn er ook patronen te vinden op je fb pagina? Wel heel veel inspiratie gekregen nu.
Hoi, ik heb nooit overbroekjes gemaakt zelf. Deze worden gemaakt van pul en moeten best wel een stukje ruimer zijn dan de luier zelf dus daar kun je niet hetzelfde patroon voor gebruiken. Er is sinds een tijdje een fijne facebookgroep over het naaien van wasbare luiers, daar worden ook patronen gedeeld: https://www.facebook.com/groups/435263867213325
Veel naaiplezier!
Jammer dat Studio Spatz geen hennep-katoen meer verkoopt. Heb je nog een andere website waarvan je weet dat ze dit materiaal op dit moment nog verkopen? (tips zijn welkom!)
Nee jammer hè. Ik heb dat ergens anders niet gevonden helaas. Het materiaal heeft wel de neiging om snel stug en hard te worden. Wat dat betreft ook niet helemaal ideaal maar wel goeie absorptie. Ik zag wel dat het onder andere op Etsy wordt aangeboden. Ik heb daar geen ervaring mee, je moet vooral opletten op wat voor mix het is. Hennep ongeveer 60% en katoen 40% is wat het meest gebruikt wordt voor luiers. Succes!