Ontspullen? Minimaliseren?

De zwangerschapskleding staat klaar om weggebracht te worden

Help! We hebben veel te veel spullen.
Het klinkt als een luxeprobleem en misschien is het ook wel een voortvloeisel uit luxe, maar feit is dat we beiden gek worden van alles wat we hebben. Het helpt ook niet als je beiden weduwe/weduwnaar bent. Dan krijg je weliswaar een einde van een huwelijk, maar zonder de verdeling van de spullen. Ga dan eens een nieuwe relatie beginnen, samenwonen, trouwen en verhuizen en je komt tot de ontdekking dat je echt een gigantische berg spullen hebt waarvan ook nog eens een flink deel met emotionele lading voor een van ons. Kortom, hoe doe je dat?

Het opruimavontuur begon voor mij eigenlijk al lang geleden. Ik ben vreselijk slecht in opruimen. Vreselijk slecht in weg doen was ik ook, maar nood breekt wet. Meer en meer merk ik hoe heerlijk het is om dingen weg te doen, om je te ontdoen van onnodige ballast. Heel soms heb je achteraf spijt, had je wat je weggedaan hebt eigenlijk nu wel heel goed kunnen gebruiken. Maar ik heb toch liever spijt van die paar dingen die ik onterecht heb weggedaan dan dat ik dag in dag uit aanloop tegen de enorme berg die opgeruimd moet worden.

En eerlijk gezegd zijn we er nog lang niet, hoewel we al karren vol met spullen hebben weg gedaan. Ik heb eens zitten berekenen en ik denk dat ik ongeveer driekwart van alle spullen die mijn eerste man en ik samen hadden heb weggedaan. Het blijft een doorgaand verhaal.

Grootste uitdaging nu is om te zorgen dat er niet ook nog steeds heel veel in komt. Eerlijk gezegd vind ik dat nog de moeilijkste uitdaging want ik word stiekem heel blij van nieuwe spulletjes, mooie kleren, leuke gadgets, dat nieuwe speelgoed. Eh en luiers, wasbare luiers, ook een excuus om veel te kopen. Niet echt in de lijn van het verminderen van spullen.

Wel heb ik mij deze keer niet aangemeld voor allerhande gratis babydozen. Mijn ervaring is dat er toch wel heel veel dingen bij zitten die je toch niet nodig hebt en niet gebruikt. En dat is zonde en bovendien creëer je zo meer afval, terwijl we juist ook proberen minder afval te hebben. Die gratis dozen mis ik helemaal niet. Sterker nog, een tijdje terug kreeg ik, ongevraagd, een doos met gratis spullen van de supermarkt waar we online onze boodschappen vaak doen. En eigenlijk was ik er helemaal niet zo blij mee, weer allemaal spullen waarvan je weet dat ze de voorraadkast in gaan en daar zullen blijven staan tot ze over datum zijn. Ik vind gratis spullen hartstikke leuk en winacties ook, maar alleen als ik zeker weet dat ik ze echt goed kan gebruiken.

Hoe gaan jullie om met teveel spullen? Less is more en weg doen met die handel of vooral alles bewaren wat je misschien ooit nog gebruiken kunt? Ik ben benieuwd!

Ik haal trouwens veel inspiratie bij minimalismeineengezin.nl

6 reacties

 1. Inger zegt:

  Volgensmij zijn veel mensen zich hier steeds meer bewust van. Ik vind het zelf héél prettig minder spullen in huis te hebben, geeft meer rust! Alleen het lukt maar mondjesmaat. Ik doe steeds een klein onderdeel. Bijvoorbeeld de keuken; ik heb nu (bijna) alleen dingen liggen die we ook echt gebruiken. Kinderkleding verminderen: kinderen laten uitzoeken wat ze het mooist vinden (ok, zelf ook wat kiezen) en de rest uit de kast! Wat niet in de kast ligt komt ook niet in de was.
  Dat is wat me wel is gelukt tot nu toe! Wat nog op de lijst staat: dozen van ‘vroeger’ van mijzelf, eigen kleding, speeeeelgoed (lastige!!), boeken, spelletjes, badkamerlades, schuur, etc etc… eeuwig durend project dus! Maar beetje bij beetje hoop ik wat meer ruimte en dus rust te creeeren.
  Succes ermee!!

  • nog1ding zegt:

   Ja het is inderdaad een eeuwigdurend project en ik heb soms ook het gevoel dat we bepaalde dingen elke keer opnieuw moeten doen. Maar elk stukje huis wat je gedaan hebt is er een en daar moet je denk ik van genieten. En dan steeds een nieuw stukje huis aanpakken en dan over 30 jaar genieten van je pensioen (ok misschien duurt dat nog wat langer haha) in een leeg huis. Hoe heerlijk zou dat toch zijn?!

 2. Corien zegt:

  Ik vind het opvallend dat dingen wegdoen pas echt wil als je ‘de geest’ hebt, een enthousiast gevoel van en NOU gaat het allemaal weg! En als je dat hebt vooral doorgaan!
  Maar ik ben er niet zeker van dat dat gevoel ook niet kan ontstaan door gewoon maar te beginnen…

  • nog1ding zegt:

   Als je ‘gewoon’ begint komt het ook wel, als je er zelf aan toe bent. Dat ‘gewoon’ beginnen is nog wel een dingetje, als ik ‘de geest’ heb gaat het beduidend makkelijker. Maar als iemand anders me helpt met opruimen, of gewoon begint, dan krijg ik die geest vaak vanzelf, dan heb ik ineens erg veel zin om dingen weg te doen.

 3. Annet zegt:

  Sinds het overlijden van mijn moeder heb ik de spullen van mijn ouders, grootouders en oom gekregen. Ruim al jaren op. Het helpt mij als ik een goede bestemming voor de spullen weet. Helaas vind ik vaak 2e hands zulke goedkope mooie spullen dat ik soms de verleiding niet kan weerstaan.

  • nog1ding zegt:

   Ja, een goede bestemming voor wat je weg doet kan enorm helpen. En Tweedehands kopen is natuurlijk wel weer heel ecologisch. Alleen niet zo goed voor het leger maken van je huis inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *