Oma kan het ook!

Als je wasbare luiers gebruikt dan moet je best op wat zaken letten. Het kan heel simpel met bijvoorbeeld een snap in one of all in one luier, die kun je gewoon klaarleggen en bij gebruik om- en afdoen zoals een gewone luier.

Bij de voorgevormde luiers met overbroekjes luistert het allemaal wat nauwer, je moet bijvoorbeeld zorgen dat de broekjes goed aansluiten bij de beentjes, dat de luier er niet onderuit steekt aan de achterkant of bij de beentjes en dat je de luier en het overbroekje goed in de liezen duwt. Best ingewikkeld als je er niet zo in zit.

Of best ingewikkeld als je zoals mijn schoonmoeder gewend bent geraakt aan de wegwerpluiers van alle andere kleinkinderen. Vroeger gebruikte ze wel wasbare luiers voor haar zoons, ze kan zich nog goed herinneren dat je eindeloos poep aan het uitspoelen was en vroeg zich af hoe ik dat dan zou doen.

Nieuwsgierig keek ze bij verschillende verschoonbeurten hoe ik dat dan deed; eerst de al klaarliggende voorgevormde luier met booster en fleece inlegvel omdoen, netjes trekken en zorgen dat mijn kind geen bouwvakkersdecolleté heeft en dan vervolgens het overbroekje er omheen flansen en zorgen dat alles netjes zit. Maar, zei ik, je kunt gewoon deze (snap in ones) luiers pakken hoor als jij wil verschonen en ik wijs naar een stapeltje luiers op ooghoogte op de commode. Niet lang daarna komt het moment dat oma oppast, het kinderfeestje van de oudste is in volle gang als Fosse een poepluier van jewelste produceert. Wij zijn ondertussen met een horde op hol geslagen kinderen een speurtocht aan het lopen dus oma moet er aan geloven. Ze plukt een luier uit de bak met klaarliggende luiers, doet de vieze luier uit, poetst de billen terwijl hij op het overbroekje ligt en doet de nieuwe luier aan. Ze zoekt nog naar de drukknoopjes die ze bij de vorige verschoning had gezien en doet dan toch vertwijfeld maar gewoon het klittenband dicht van dit exemplaar. Vervolgens doet ze daar overheen het overbroekje en hup, het kind heeft een schone luier aan en gaat daarna lekker slapen in oma’s armen.

Credits voor oma! Luier 1 zit.

Dat ik later een luier aantref die ongeveer 5 cm uitsteekt aan de achterkant en op miraculeuze wijze aan de buitenkant vol poep zit (van dat vieze overbroekje) zien we met liefde door de vingers. Al heb ik haar de volgende keer wel laten zien hoe zo’n snap-in-one-luier nu eigenlijk werkt. Dat vond ze er wel erg makkelijk uit zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *