Hoe kies je?

Toen ik in de zwangerschap van ons derde kind besloot dat ik me toch eens wilde oriënteren op wasbare luiers wist ik al gauw door de bomen het bos niet meer te vinden. Er bestaan ontzettend veel systemen en merken, de een is lyrisch over het ene en de ander weer over het ander. En de termen vliegen je ook nog eens om de oren en bovendien blijken er ontzettend veel websites te zijn waar je luiers kunt bestellen, maar ze bieden allemaal wat anders aan. Help!

In eerste instantie dacht ik dat ik gewoon voor de luiers moest gaan die het allermakkelijkste waren. Maar later ontdekte ik dat er nog veel meer dingen van belang zijn. En ze zijn allemaal zo persoonlijk!
Ik zet de mogelijke eisen op een rij, ik raad wel aan eerst het artikel over de verschillende soorten wasbare luiers te lezen, dat leest makkelijker.

Gebruiksgemak:
Iedere ouder wil dat het makkelijk is, je hebt echt geen zin om met een krijsende baby op het aankleedkussen te zitten prutsen en zoeken. Toch is wat iemand makkelijk vind heel verschillend. En sommiger ouders hebben het gewoon allemaal snel in de vingers, dan is gebruiksgemak een eis die relatief gewoon minder belangrijk word.

Op een rij van makkelijk naar moeilijk. Uiteraard is dit een beetje een schot in het donker, smaken verschillen nu eenmaal en sommige systemen verschillen ook nog weer per merk.

All in one
snap in one
Pocketluiers
Voorgevormd tweedelig
Prefold in padfold
Strikluiers
vouwluiers (prefold/hydrofielen/oogjesluiers)

Lekgevoeligheid

Dan heb je de lekgevoeligheid, dit gaat dan vooral over vocht, poep bespreek ik in het volgende stukje. Absorptie en lekgevoeligheid kunnen samenhangen, te weinig absorptie zorgt voor lekken. Lekken kan echter ook komen doordat er druk op staat door bijvoorbeeld een romper of omdat de luier niet goed aansluit. Ook het soort absorptiemateriaal kan uitmaken, microvezel werkt bijvoorbeeld als een spons dus als je er op drukt dan loopt het vocht er snel weer uit, het neemt echter ook heel snel op. Hennep neemt juist heel traag op maar houd dan wel weer veel vast. Als een kind grote plassen in een keer doet dan kan de luier gaan lekken omdat het vocht niet in een keer geabsorbeerd kan worden.
Bepaalde systemen zijn lekgevoeliger dan andere.
Op een rij van niet lekgevoelig naar heel lekgevoelig:

Voorgevormd tweedelig
vouwluiers

strikluiers

snap in one

pocketluiers

All in one

Poep blijft binnen de luier
Iedereen kent waarschijnlijk wel de (verhalen van) poepexplosies. Baby’s kunnen er wat van, poepen gaat met ongekende kracht en spuit alle kanten op. Het voordeel van wasbare luiers is dat de poep meestal binnen de luier blijft. Hiervoor is het wel van belang dat de luier goed aansluit bij de beentjes en aan de achterkant. Wij hebben in de vier maanden dat Fosse oud is nog maar 1 keer poep buiten de luier gehad en dat kwam omdat het overbroekje toen bij de beentjes niet goed aansloot.
Daarnaast wil je als je een systeem met losse overbroekjes gebruikt het liefst niet het overbroekje telkens met elke verschoonbeurt moeten vervangen. Overbroekjes kunnen meerdere keren gebruikt worden, al dan niet door ze even te laten drogen en luchten voor je ze weer om doet (tussendoor gebruik je dan uiteraard een ander overbroekje). Heel handig, scheelt ook best wat in de kosten want overbroekjes zijn over het algemeen niet heel goedkoop. Doordat je ze vaker kunt gebruiken heb je een stuk minder overbroekjes nodig dan luiers zelf. Tenzij je een grote poeper hebt én de poep steeds behalve in de luier zelf ook in het overbroekje komt. Bij tweedelige systemen en vouwluiers zijn er wel gradaties in.

Poep in het overbroekje gevoelige systemen zijn:
Prefold in padfold of als luier

hydrofiel in luiervouw
strikluiers

voorgevormde luiers houden over het algemeen de poep een stuk beter binnen is mijn ervaring, zelfs als je speciale maatregelen treft en poepgootjes maakt (jellyrol vouw bijvoorbeeld). Denk bijvoorbeeld aan voorgevormde luiers van:

Little lamb bamboe

Anavy
Petit lulu

Popolino
Blümschen

Comfort:
Dit is vooral een gevoelsding. Letterlijk en figuurlijk. Ik wil graag dat mijn baby een lekker zittende luier aan heeft. Een stug hard pakket als ik zijn billen troostend op en neer beweeg voelt voor mij niet fijn maar lijkt me ook voor de baby zelf niet zo fijn. Al heb ik hem er nog nooit over horen klagen ;-).
Ook de overbroekjes zijn hierin van belang, het ene overbroekje zit gewoon zachter om de benen dan de andere.
Ook de dikte van een luier vind ik zelf van belang en dan niet alleen omdat het me niet lekker lijkt zitten zo’n enorme bonk luier tot aan je knieën maar ook omdat ik het er niet zo leuk vind uitzien (al raak je er wonderwel snel aan gewend) en de broekjes en rompers dan veel minder goed passen.
Ik heb gemerkt dat Hennep als het droog is al vrij stug is maar als het nat wordt dan lijkt het wel een soort karton. Wel jammer want het neemt ontzettend goed op.
Strikluiers daarentegen zijn juist heerlijk zacht en flexibel, als mijn zoon een strikluier om heeft dan heb ik altijd het gevoel dat dat toch heerlijk moet voelen om je zachte billen.
De meeste voorgevormde luiers voelen ook comfortabel. Ik wil dan wel klittenband sluitingen hebben want dat gepruts met die drukkertjes vind ik dan weer niet zo comfortabel, al went het ook wel. Staat weer tegenover dat huid op huid liggen met je kindje in een overbroekje met klittenbandsluiting op zijn zachts gezegd vaak pijnlijk is door het schuren van de randjes van het klittenband over je blote buik. Maar goed, eerlijk gezegd doe ik dat niet zo vaak dat ik daar mijn luierkeuze op aan wil passen.

Prefolds vind ik als ze van een bamboe-katoen combinatie zijn en niet omgevouwen hoeven te worden ook wel comfortabel zitten. De puur katoenen die ik heb zijn al wat harder en daardoor vind ik ze wat minder fijn. De hennep jersey prefolds van Geffen die ik heb zijn op zich nog wel een soort van zacht als ik ze in de luier doe, maar als ze goed nat zijn dan lijkt het wel alsof ze een soort van bevriezen in de stand waarin ze stonden. Minder prettig dus.

Qua overbroekjes ben ik voor het comfort fan van petit lulu, totsbots peenut wraps, close en bambino mio.

Voor elk wat wils
Een enorme set met mogelijkheden en keuzes dus. Om te beginnen moet je denk ik gewoon beginnen met wat dingen proberen. Je kunt luiers huren of gewoon een paar dingetjes aanschaffen zoals ik heb gedaan. Op een gegeven moment ontdek je wat je fijn vindt en belangrijk vindt.

Ik zelf heb bijvoorbeeld na de eerste testfase een stapel katoenen blümschen voorgevormde luiers maat S gekocht. Niet al te dik, pasten mooi en ook niet onbelangrijk, ze zijn niet zo prijzig. Ook de strikluiers heb ik tot mijn eigen stomme verbazing op een gegeven moment meer van gekocht omdat ze zo fijn zijn. De bamboozles waar iedereen zo verzot op is zijn prima, maar ik ben er niet weg van, zeker niet in combinatie met de prijs. Eigenlijk vooral vanwege de prijs, de voorgevormde luiers zijn prima.

Ga het gewoon proberen zou ik zeggen! Er is echt voor elk wat wils, al is het soms even zoeken!

2 reacties

 1. Femke zegt:

  Super toffe uitgebreide blog!

  In het eerste rijtje (makkelijk naar moeilijk) staat ook ‘vouwluiers’ terwijl alle soorten (strikluiers, prefolds en hydrofielen/oogjesluiers) er al in staan.

  Poep in het overbroekje heb ik trouwens vaker bij petit lulu voorgevormd dan bij een strikluier. Grappig he? Strikluiers rol ik naar binnen bij de beentjes.

  Mijn favoriet is voor overdag milovia overbroekjes met inleggers alhoewel de SIO van Tickle Tots ook heel fijn is. Voor de nachten gebruiken wij Anavy OS. Ideaal, maar voor overdag veeelste dik.

  • nog1ding zegt:

   Dank je!
   Bedoel je het rijtje onder het kopje gebruiksgemak? Ik heb onderscheid gemaakt tussen prefold in padfold (in 3-en gevouwen dus), strikluiers en de overige luiers heb ik onder het kopje vouwluiers gezet omdat die allemaal in luiervorm gevouwen moeten worden, de strikluier heeft die vorm in principe al wel redelijk.

   Wat grappig dat je bij petit lulu voorgevormd vaker poep in het overbroekje hebt dan bij de strikluier. Heb je de newborn of de one size? Ik heb daar maar 1 newborn van, maar die heb ik al een hele tijd niet meer gebruikt omdat ik groter fan van andere luiers was. Bij de strikluier heb ik echt altijd als hij poept ook poep in het overbroekje.

   Ik vind de SIO van Tickle Tots inderdaad ook heel fijn, nog geen lekkages mee gehad. Anavy OS voor de nacht vind ik inderdaad ook super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *