Het is weer buitenweer en hoe kom ik aan een geit?

Zodra de zon schijnt wil ik naar buiten. Ik kan er niets aan doen, het moet gewoon. Daarom heb ik ook een moestuin en wasbare luiers, dan heb ik een excuus. Want een tuinzitter ben ik niet echt, ik ben liever bezig. Hoewel ik het ook wel heel lekker vindt om buiten te eten of een boek te lezen.

Gisteren was echt zo’n buitendagje. Ik besloot de te klein geworden luiers met vlekken nat te maken en op te hangen in de zon om de vlekken er uit te bleken.

Dat werkt echt als een tierelier, vooral als je ze goed nat maakt. De luiers zijn inmiddels stralend wit en doen nog net geen pijn aan je ogen als je er naar kijkt.

Daarnaast besloot ik de stoelkussens eens te laten drogen. Mijn man heeft ze heel enthousiast naar buiten gehaald maar bij een stormbui afgelopen week is de hoes er afgewaaid en waren alle kussens natgeregend. Dus ik heb de hoes te drogen gehangen en de stoelkussen zo neergezet dat ze konden drogen.

En verder ben ik weer heerlijk bezig geweest met de moestuin. Ik heb het vliesdoek er maar even afgehaald want dat was nat en daardoor best zwaar. Ik twijfel of ik daar iets voor moet gaan verzinnen waardoor het wat minder op de zaailingen drukt. Want het is wel erg fijn dat het beestjes tegenhoud.
Ik heb de voorgezaaide palmkool geplant, snijbieten gezaaid, de rucola uitgedunt (er mag maar 1 plantje per gaatje staan). Verder heb ik ook de worteltjes bestudeerd en geconcludeerd dat ze allemaal zijn opgekomen.
En uiteraard heb ik wat onkruid uit mijn bak geplukt. Ik geloof dat er met name door alle bakken goudsbloemzaailingen staan. Ik geloof dat die zich nogal uitgezaaid hebben doordat ik er vorige jaar door de zwangerschap vroegtijdig de brui aan heb moeten geven en dus de uitgebloeide bloemen niet meer heb verwijderd. Nu heb ik plannen om een keer calendulazalf te gaan maken, dus een paar goudbloemen moet ik wel hebben, maar niet overal en nergens want het worden flinke planten uiteindelijk.

Doordat ik met moestuinbakken werk is het ook echt niet zwaar en moeilijk. Een beetje omscheppen, af en toe wat compost of voeding toevoegen en je weet precies wat waar staat en dus ook wat er onkruid is. Dat pluk je er zo even uit. Dat is ook handig als de kinderen willen helpen. Ik laat ze zien hoe het plantje wat in het vak hoort er uit ziet en dat ze de rest er uit mogen halen. Voor Lucas vindhet heerlijk om onkruid te wieden en plantjes water te geven.
Eigenlijk wil ik stiekem nog een bak met een klimrek want van klimrek heb ik altijd te weinig. Ik wil komkommers, tomaten, peultjes, stokbonen, pompoen, courgette allemaal langs het klimrek leiden maar sommige van die dingen hebben véél plek nodig. Maar ja waar laat ik bak nummer 4? De meest zonnige plekjes zijn nu echt bezet. Oh en een kleine kas zou ik ook wel willen. Misschien moeten we toch een grotere tuin. Of verhuizen naar een boerderij. Dan zou ik een geit nemen en een koe, ik ben gek op geiten en koeien. Oh en een varken, dat zou ook tof zijn. En een traktor, daar zou ik namelijk met alle liefde op rondrijden. Waar zou je een geit eigenlijk kunnen kopen? In de dierenwinkel heb ik ze nog nooit zien staan.

Wat is het toch heerlijk om zo buiten bezig te zijn. Ik word echt zen van een beetje rommelen in de moestuin. En ik voel me soms net een klein kind als ik zie dat al die zaadjes uitgroeien tot kleine plantjes en uiteindelijk tot groente. Lucas, de middelste van zes is ook fan van de moestuin, hij kan precies aanwijzen wat de wortels zijn, wat de tomaten zijn en ontdekte vorig jaar zelfs tomatenplanten op andere plekken in de tuin, er kwamen zelfs tomaten aan, het is net onkruid. We gaan helemaal niet verhuizen, we wonen hier heerlijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *