De leukste plek om koningsdag te vieren en nog best duurzaam ook!

Koningsdag 2016, Lucas in het zweefmolentje.

Koningsdag, een feest waar ik al heel lang een grote liefde voor heb. En dat is niets voor niets, ik groeide op in een van de leukste wijken van Amsterdam en eens per jaar was daar een heus festival. Het Bredewegfestival, gevierd op koninginnedag en later natuurlijk op koningsdag. Ooit begonnen als protest voor het behoud van de grote bomen in het middenplantsoen maar uitgegroeid tot een groots en geliefd koningsdagevenement.

In de 34 jaar dat ik oud ben ben ik er misschien 3 keer niet geweest, omdat ik op reis was, op bijspijkerkamp was en vorig jaar omdat het gewoon het beste uitkwam met de vakantie. Verder ging ik elk jaar en toen ik kinderen kreeg met kinderen. Dit jaar wordt Fosses eerste koningsdag, hij zal waarschijnlijk verwonderd om zich heen kijken vanuit de draagzak of draagdoek en verder is zo’n dag wel erg druk voor zo’n kleintje. Gelukkig kunnen we midden in het feestgedruis nog steeds stranden bij mijn ouders en lekker even bijkomen op de bank terwijl we uit het raam kijken naar de hordes voorbijstromende mensen.

Moe gekoningstdagt

Wat ik zo leuk vind aan het Bredewegfestival waarom ik nog steeds elk jaar terug kom is de sfeer, de mogelijkheid om tweedehands spullen te kopen en verkopen en het theater. Er is altijd straattheater, voorstellingen, muziek en tussendoor honderden kinderen (en volwassenen) op kleedjes, foodtrucks en kraampjes. Je kunt de hele dag rondwandelen en dan nog niet alles gezien hebben (maar eerlijk gezegd hoeft dat van mij ook weer niet eigenlijk).

Het is een mooie mengeling van professionele artiesten en kindjes die voor het eerst voor publiek spelen op hun saxofoon… of blokfluit, maar daar wordt ik dan weer niet zo heel vrolijk van.

Straattheater

Wat ook echt enorm sfeerverhogend is is het straattheater. Sommige gezelschappen lopen gewoon door de menigte en halen de gekste fratsen uit. Een paar jaar geleden gingen wij met de twee kinderen nietsvermoedend naar een theatervoorstelling op straat kijken. Al vrij snel werd mijn man uit het publiek geplukt en ik moest ook mee komen. We mochten midden in de voorstelling plaatsnemen en zaten zo eerste rang. En niet alleen dat, we hebben vreselijk gelachen om hoe ze gebruik van ons maakten.

Muziek is ook echt een vast onderdeel, van het lokale buurthuiskoor tot professionele bands. De majorettes heb ik al heel lang niet meer gezien, maar een drumgroep of hoe je dat noemt die door de straten trekt wel. Het is soms een beetje kakafonie van alle geluiden door elkaar en soms kunnen de kinderen de poppenkast niet verstaan omdat er net iets lawaaiigs voorbij trekt, maar echt, dat mag de sfeer niet drukken, dan pauzeert de poppenkast gewoon even.

Kunstfietsen, koningsdag 2017

Voor de kinderen is er ook ontzettend veel te doen. Niet alleen van die lawaaiierige kermisatracties maar ook een schattig kleine zweefmolen, poppenkast, schmincken, schaken, kunst fietsen, knutselen en ga zo maar door.

En Koningsdag is eigenlijk best wel duurzaam, mensen verkopen hun oude spullen in plaats van ze weg te doen en voor een prikkie kun je allemaal mooie, leuke en handige tweedehands spullen op de kop tikken.

Minder duurzaam zijn de vele wegwerpartikelen. Maar ook daar wil de festivalorganisatie graag in bijdragen: Weg met de wegwerpglazen.

Je kunt aan het begin van je bezoek een hardcup kopen van 1 euro. Daarin kun je dan de rest van de dag alle drankjes drinken. Je glas wordt bij de bar gespoeld dus je drinkt uit een schoon glas. Het glas is van jou maar als je wil kun je je glas wel weer inleveren bij de verzamelpunten naast de barren, hier mee kun je het festival steunen.

Kortom, dit is echt een superleuk festival voor jong en oud waar wij nu ook met ons gezin heel graag naar toe gaan en we met volle teugen van genieten. Niet alleen de kinderen, maar wij ook. Ik heb er weer zin in dit jaar!

Oh en wat ik ook nog even wil noemen als een geweldig evenement is de opera op straat aan de vooravond van koningsdag. Alleen bij regen is deze in een nabije kerk, anders op de Bredeweg, elk jaar op een andere locatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *