Poepnieuwsgierig

Terwijl ik vastgekoppeld zit aan mijn kolfapparaat moet ik denken aan een gesprek wat ik vanmorgen had met medeblogster Femke van onlineopvoeden.nl, ik gniffel een beetje bij de gedachte. Onze kinderen schelen niet veel en binnenkort zijn ze zes maanden oud. Hét moment dat je volgens de Rapleymethode (of de Kleintjesmethode) met bijvoeding kunt beginnen. Eigenlijk klopt dat niet helemaal, je moet kijken naar wat je kind nodig heeft, maar ongeveer 6 maanden staat er wel voor. Wij willen allebei op deze manier bijvoeding combineren met de borstvoeding en we gebruiken ook allebei wasbare luiers. Veel overeenkomsten dus wat het leuk maakt om ideeën met elkaar uit te wisselen. Vanmorgen hadden we een grappig gesprek over poep. Dat kan ook alleen maar met andere ouders haha, wie praat er nou enthousiast over poep?
Zo lang je kindje alleen maar borstvoeding krijgt is de poep, tja eh, zacht, nat, geel en heeft het weinig consistentie. Bij wasbare luiers betekend dat dat je het er gewoon uit zult moeten wassen want het gaat dwars door de wegwerp inlegvellen heen die bedoeld zijn om poep op te vangen. En er naast ook trouwens want ze produceren vaak spuitluiers die er berucht om zijn dat ze alle kanten op gaan. Lekker verhaal hé?

Verandering

Het wordt nog lekkerder. Als je kindje vaste voeding krijgt, of iets anders dan borstvoeding in ieder geval, dan veranderd de poep ook. Op zich niet zo gek natuurlijk, wat ze binnen krijgen is ook anders. Maar Femke en ik gaan dus binnenkort beginnen met bijvoeding en vanmorgen hadden we het er dus over dat we zo nieuwsgierig waren hoe de poep er dan uit zou gaan zien. Of dat wat vaster zou worden, misschien zelfs echte drolletjes.
Ik weet nog wel dat bij Lucas die eerste stukjes broccoli die ik met 6 maanden gaf de volgende dag alweer terug te vinden waren in zijn luier. Maar hoe die poep er verder uit zag weet ik echt niet meer, ik gebruikte wegwerpluiers dus het maakte ook niet zo veel uit, ik gooide ze toch met inhoud en al in de prullenbak.

Wegwerppoep

Als wasbare luiermoeder ben ik ook benieuwd hoe dat zal gaan met de poep die niet meer zomaar in de wasmachine kan. Er zijn daar inlegvellen voor die je weg kunt gooien. Ik ben al voorbereid, ik heb twee soorten in huis om te proberen. Maar wat nou als de poep niet vaster wordt en er nog steeds doorheen loopt? Of wat nou als mijn kind steeds scheef poept? En ik zie mezelf al stuntelen met een kind met vieze billen en zo’n wegwerpding met poep. Waar ga ik dat dan laten? Hoe zorg ik dat het geen grote smeerbende wordt. Want hoewel ik niet echt snel onder de indruk ben van poepluiers vind ik poep die overal aangesmeerd wordt wél vies.

Prullenbakje

We praten over of we dan een klein prullenbakje op de commode gaan zetten. Ik wil dat wel, ik zie mezelf niet rondlopen met poepvellen naar andere plekken en je wil zo’n vel ook snel uit de weg hebben denk ik. Maar de vraag is wat je dan voor bakje koopt, wat handig is daarvoor én wat je er in doet. Een plastic zakje, waarmee je dus alsnog plastic afval creëert. Of afbreekbare zakjes, maar die kunnen vaak weer niet erg goed tegen vocht. Misschien gewoon een wasnetje, maar daar zitten gaatjes in dus dan wordt het bakje alsnog vies. Of zou een klein wetbagje wat dan daarna mee gaat in de was een idee zijn? En doe ik die vieze vellen dan gewoon los in de kliko? Dat wordt natuurlijk ook niet echt een frisse boel. Ik neig nu toch naar een plastic zakje in een klein prullenbakje. Dat is nog altijd beter dan de berg wegwerpluiers die we uitsparen.
Genoeg vragen dus!

Ik ben benieuwd hoe andere wasbare luiermoeders dat doen? En wat zijn de afwegingen geweest bij de keuze die je maakte?

10 reacties

 1. Senna zegt:

  Geweldige tekeningen, haha! Wij doen de poepluier uit, gooien die dicht richting de gang, gaan verder met verschonen (hoi, worstelpartij) en na afloop als ons zoontje rustig aan het spelen is of ligt te slapen, gaan we met de poepluier naar het toilet en laten we daar de poep van het inlegvelletje in de wc vallen. Als het plakpoep is, gaat dat floep, hopsa, in één keer, maar als je pech hebt, is er geen beginnen aan. Dan rollen we het inlegvelletje met smurriepoep in wc-papier en nemen we dat mee naar beneden en gooien we het buiten in de vuilnisbak. Voor poep die naast het inlegvelletje belandt, en dat gebeurt weleens, gebruiken we een poepschraaplepel… Klinkt vies, maar ik vind het behoorlijk handig. Zo schraap ik de rest van de poep eraf en mik ik die in de wc. Het is zeker meer werk dan wegwerp, maar ik vind het niet zo’n probleem.

  • nog1ding zegt:

   Hoi Senna, dank je!
   Klinkt ingewikkeld, maar dat dacht ik van wel meer dingen van te voren en die vielen best mee. Een poepschraaplepel… ik geloof dat ik maar eens op zoek moet naar een oude lepel. En bedenken waar ik die laat zodat er geen kinderen vandoor gaan met de poepschraaplepel. En dan komt er een nieuw gezegde, “het is hem met de poeplepel ingegoten”, of zullen we dat maar niet doen?
   Ik vind het in ieder geval grappig en best een goed idee haha.

 2. J.B. zegt:

  Als ik geluk heb vallen de poepjes hier zo in de wc pot als ik de fleeceinlegger uitschud… Heb ik pech dan wordt het soppen in de wc en valt het er alsnog wel af. Soms zit het inderdaad ook buiten de inlegger dan gaat de luier hier gewoon even onder de kraan en wrijf ik even met de luier tegen elkaar waardoor alsnog de onlasting makkerlijk los komt….
  Ik heb een zeefje in mijn wasbak dus dan gooi ik alles alsnog zo de wc in.
  Mijn poepluiers (die dus naast de inlegger vies zijn) maak ik 1x per 2 dagen schoon, net voordat ze de was in gaan, dat is even max 10 minuten een vies klusje maar dan hoeft het ook maar 1 keer.

  • nog1ding zegt:

   Oh dat is natuurlijk het fijnst, als ze zo in de wc vallen. Ik gebruik nu ook fleece maar ik was alles gewoon. Zo te lezen staat me nog wel wat poepboen en – schraapwerk te wachten 😅.

 3. Lieke zegt:

  Hier een tweeling die eigenlijk altijd een explosie hebben en nooit netjes op het velletje poepen. Gelukkig wel een groot deel. Ik hou de benen omhoog en poets eerst de billen. Trek de luier er onder vandaan en leg billen schoon op de commode. Ik heb een klein emmertje ja met plastic zakje naast de luieremmer. daar gaat het velletje in en de luier in de luieremmer. Dat kleine beetje poep gaat er in de wasmachine wel uit. (hij is in de 1,5 jaar dat we dit doen nog niet kapot gegaan). Nog een maandje en dan mogen we ook voor ons kleinste meisje aan het vaste voedsel. Ben benieuwd of zij wel vaste drolletjes gaat maken. Succes 🙂

 4. Annika zegt:

  De poepluier kieper ik in dr badkuip, en op een rustig moment spoel ik hem uit.
  Met 1.5 jaar met potje begonnen, daar gaat nu bijna elke ochtend (Roan is net 2) de poep in.

 5. Merel zegt:

  Haha de poepschraaplepel. Die vind ik grappig! Misschien dat ik die ook nog wel ga gebruiken. Wij hebben een heel nieuw huis met hele brede riolering. Wij durfden het bij onze oudste aan om de velletjes gewoon in de wc de gooien. Ging er een beetje naast, dan ging dat mee de wasmachine is. Was er meer naast, dan probeerde ik dat er met een wcpapiertje af te weg (in de toekomst dus met de poepschraaplepel😜). Lukte dat zelfs niet, dan spoelde ik het tegelijk met alle andere explosieluiers uit voordat ze de wasmachine in gingen.

  Wat extra werk allemaal, maar mn oudste begon al met 1,5 jaar uit zichzelf naar de wc te gaan en met 2 jaar dag en nacht zindelijk. Dus wellicht hebben we daar de extra tijd weer mee rechtgetrokken😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *