Groene mama

“We moeten gewoon de thermostaat een graadje lager zetten.” Zegt mijn man, waarop ik geïriteerd reageer dat ik echt niet thuis ga zitten koukleumen. Dat hij de kachel op zijn kantoor maar een graadje lager moet zetten dan.

Woest ben ik want ik stelde weer eens een milieubesparing voor, ik denk dat het zonnepanelen waren en hij bereed zijn ouwe gouwe stokbaard eh -paard. Toen we ons huis verbouwden is hij eens met een oom gaan praten die daar veel vanaf weet en die zei dat van alle mogelijkheden de kachel een standje lager zetten het meeste oplevert. Sindsdien komt bij tijd en wijle de thermostaatdiscussie weer voorbij. Nieuwe auto en ik wil een zuinige, hij begint over de thermostaat. Ik begin over de kraan niet open laten staan als je staat tanden te poetsen, hij begint over de thermostaat, ik stel voor te investeren in zonnepanelen, hij begint over de thermostaat.

Nou geloof ik best dat zoiets een flinke dagelijkse besparing op kan leveren hoor, de cv-ketel hoeft gewoon wat minder hard te stoken, maar als je de hele dag thuis bent is het echt niet grappig om het steeds maar koud te hebben. Ik vind het niet erg om een trui aan te trekken of een vest als ik het koud heb, maar onze thermostaat staat al niet echt hoog (20 graden) en als ik de hele dag koude tenen heb word ik toch echt een beetje sikkeneurig. Nee dat heb ik dus niet over voor het milieu.

Sexy milieu

Ik merk dat het milieu toch een soort luxedingetje is. Ik wil best wat doen voor het milieu, maar wil er niet al te veel last van hebben. En ik moet het ook een beetje leuk vinden. Zonnepanelen lijken me nou echt zo’n leuke gadget, het resultaat van de zon kun je direct terugzien op je meter. Oh en op je rekening. Dat je er eerst een investering voor moet doen weet ik heus wel, maar daar ben ik dan weer niet zo mee bezig. Dat milieugedoe moet dus wel een beetje sexy zijn of zo. De kachel lager zetten en de hele dag onder een dekentje op de bank zitten is dat niet.

Kieskeurig

Ik ben dus wel bewust bezig met het milieu, maar ik moet het ook leuk vinden. Ik wil er ook een beetje blij van worden. Dus eten we zes van de zeven dagen vegetarisch zo’n beetje, hebben we een electrische auto en gebruiken we wasbare luiers maar gebruik ik geen wasbare tampons, bestel ik af en toe heel fout een pizza pepperoni bij New York pizza omdat het zo lekker is en best ik regelmatig via internet.

Wat doen we wel?

We doen aan de andere kant toch best veel denk ik.

– We eten zoals gezegd vaak vegetarisch, we hebben hier bewust voor gekozen. We aten vaak vlees omdat het bij het gerecht hoorde terwijl we het prima vinden om het meestal niet te eten. Nu maken we dus de meeste gerechten zonder vlees, soms eten we vis in plaats van vlees.
– We hebben wel twee auto’s maar proberen zoveel mogelijk te rijden met de electrische auto. Onze andere auto, de gezinsauto is een hybride auto met energielabel A.
– Electriciteit nemen we af bij een groene energieleverancier.
– We onderzoeken momenteel hoe we ons huis energieneutraler kunnen krijgen. Spouwmuurisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, wat voor ons precies haalbaar is weten we niet, maar we investeren graag in een beter milieu.
– We proberen zo veel mogelijk herbruikbare producten te gebruiken. Een tas mee naar de supermarkt, netjes voor groene en fruit en zakjes voor brood en broodje. Broodtrommeltjes, bakjes en broodzakjes voor brood en snacks, drinken uit een drinkbeker/fles.
– We hebben drie moestuinbakken in de tuin waarin ik groente verbouw, dichter bij huis kan het haast niet.
– Ik naai graag zelf kleding, met name voor de kinderen.
– Ik vind het leuk om dingen opnieuw te gebruiken. Ik heb laatst een kringlooptrui gebruikt om twee schattige tuinbroekjes van te maken. Upcycling is een leuke uitdaging.
– Ik geef borstvoeding. Super ecologisch toch? Komt geen koe aan te pas en ook geen fabriek, vrachtwagens, vliegtuigen, scheepvaart. Dichter bij de bron kun je het haast niet krijgen.
– We hebben afgesproken dat we heel kritisch zijn op het reizen per vliegtuig. Eigenlijk hebben we nog best een verlanglijst met landen die we willen bezoeken maar we willen voorlopig proberen niet meer te vliegen. Het lijkt ons heel leuk om een reis te maken met de trein. We hebben dat beiden met onze vorige partners al eens gedaan en dat is best goed bevallen. En in Europa is nog zo veel te ontdekken. Vooralsnog gaan we overigens heel veel in Nederland op vakantie, geen lange reizen met de kinderen mopperend op de achterbank of vastgebonden in het vliegtuig.

Groene mama

Ben ik nu een groene mama? Ik vind het milieu belangrijk maar ik ben hypocriet genoeg om niet altijd zin te hebben in extra gedoe. Oh en ik vergeet steevast om de wasbare broodzakjes mee te nemen naar de supermarkt als ik losse broodjes ga kopen of de wasbare groentezakjes voor groene en fruit. Ik neem wel bijna altijd een tasje mee, niet omdat het me anders geld kost maar omdat ik dat inderdaad wel een heel goed idee vond. Ik zie mezelf niet als mega duurzaam, maar ik ben er wel zo bewust mogelijk mee bezig. Ik ben nu bijvoorbeeld oude shampoo aan het opmaken omdat ik weggooien echt zonde vind. Ik heb er nu een waarvan de kinderen het etiket gemaakt hebben. Geen idee waar ik mijn haar mee was maar ik hoop dat de fles snel leeg is… Daarna ga ik over op shampoobars, ik ben nog op zoek naar de fijnste, maar ik heb er al een aantal geprobeerd en mijn haar en ik waren heel tevreden. Misschien ben ik gewoon een beetje lichtgroen of zo.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *