De kunst van het afval scheiden

1E179CBC-5231-4890-AED7-2379214C3B63.jpeg

Bij duurzaam proberen te leven hoort ook afval scheiden voor recycling. Wij hebben hier bij het ontwerp van onze keuken ook rekening mee gehouden want we wilden niet overal losse afvalbakken hebben rondslingeren. Naast de gootsteen hadden we een loos stukje keuken over. Er kon wel een kastje in maar dat zou wel wat smaller worden dan de rest.

Het leek ons een prima plek voor de afvalbakken, maar we moesten natuurlijk wel restafval én plastic kwijt en we konden geen twee bakken naast elkaar hebben daar. We zaten een beetje te brainstormen en maakten af en toe wat grapjes. Ik zei: “De afvalbakken moeten achter elkaar, er moet een gat in het aanrecht.” En mijn man zei: “Ja en dan doen we er een pannendeksel op.”. Het was natuurlijk een grap, maar de man die onze keuken zou gaan maken zei: “Oh maar dat kan wel hoor” zei hij en hij liet ons een systeem zien van een mini afvalbakje in het aanrecht met een dekseltje. Dat vonden we veel te klein dus dat viel af. Maar al pratende bleek wel dat als wij twee pannendeksels zouden aanleveren dat ze die gaten in het blad op maat zouden kunnen maken en qua ruimte zouden er in principe twee afvalbakken achter elkaar in het kastje moeten passen. Maar die moesten dan wel rechthoekig zijn.

Daar kwam dus de volgende uitdaging, maar tot mijn grote geluk vond ik een rechthoekige afvalbak die precies in het kastje paste en die ook zonder deksel kon. Ik kocht er twee, kocht twee gekleurde emaille pannen bij Dille&Kamille en stuurde de deksels naar de keukenboer. Wij hebben nu dus een oranje deksel voor het plastic en een teal deksel voor het restafval. Het enige lastige is soms dat ons bezoek niet begrijpt hoe het werkt. Wel grappig is dat de meeste mensen denken dat er gewoon twee deksels op ons aanrecht slingeren en dan heel verrast zijn dat daar de afvalbak onder zit.

In het gootsteenkastje hebben we aan de deur nog een klein afvalbakje hangen voor het groenafval, daarin hebben we composteerbare zakjes om het nog enigszins fris te houden. Dit afvalbakje is ook makkelijk op het aanrecht te zetten als je aan het koken bent. Ideaal vinden wij en we hebben dus geen losse vuilnisbakken staan.

We hebben ook nog een losse bak voor papier afval, helaas is dat ding op de een of andere manier altijd vol en staan er meestal nog een aantal papieren zakken of kartonnen dozen naast, maar goed, we kunnen niet alles perfect doen he.

Ook het glas staat meestal op het aanrecht naast de deksels en de statiegeldflessen ook. Misschien moeten we daar nog maar eens iets op verzinnen.

De grootste uitdaging waar we nu tegenaan lopen is wat nou precies waar moet. De kinderen zijn inmiddels gewend om bij alles wat ze weggooien te vragen in welke bak het moet. Van sommige dingen weten ze het al precies. Maar sommige dingen vinden we zelf ook nog wel lastig. Waar moet die lege chipszak in? Mag aluminiumfolie bij het plastic en een envelop met een plastic raampje mag dat bij het oud papier.

Een handige website hiervoor is De afvalscheidingswijzer. Hier kun je precies opzoeken wat in welke afvalbak hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *