Babymassage, een superleuke cursus om met je kindje te doen.

Terwijl ik zijn armpje kneed draait Fosse zijn benen de andere kant op. Onderzoekend kijkt hij om zich heen wat er allemaal gebeurd. Als ik hem zachtjes terug draai om zijn buikje te gaan masseren lacht hij vrolijk naar me. Ik geef hem een speeltje en ineens voel ik wat nats. “Engelenplas” zegt de instructrice, Fosse heeft over mijn broek geplast, geen wonder natuurlijk, hij ligt in zijn blootje. Lachend dep ik mezelf en hem een beetje droog met een doek en vervolg de massage. Met mijn onderarm ga ik over zijn buik. Mij lijkt het niet zo prettig maar Fosse kirt vrolijk naar zijn speeltje.

Shantala babymassage

De afgelopen tijd volgde ik een cursus Shantala babymassage bij een massagepraktijk bij mij in de buurt (Massagetherapie Marian van Es). Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik er van moest verwachten, ik dacht dat Fosse misschien heel ontspannen zou worden en in slaap zou vallen. Of hij zou alles bij elkaar gillen omdat hij niet wilde liggen. Ik hoopte vooral dat het hem zou helpen wat beter in zijn vel te gaan zitten en het leek me in elk geval heel fijn om te doen met hem samen, ik zit toch altijd al aan hem te frummelen en hij is zo’n baby die het fijn vind om op allerlei manieren geprikkeld te worden.

De cursus is 5 keer en in die 5 keer behandelen we elke keer een ander deel van de massage en nog wat dingen er omheen. Zo leren we over voetreflexologie, over basisbevestigend dragen, gaan ze in bad in een emmer en krijgen we meer te horen over wat baby’s nou fijn vinden en waarom. Ontzettend interessant en waardevol! Ook krijgen we uitleg over het verschil tussen lotions en oliën en waar je op moet letten bij baby’s.

Eetbaar

Het belangrijkste van de olie die je gebruikt is dat de baby deze in z’n mond kan krijgen en dat het dus belangrijk is dat dit geen kwaad kan. Het handigste kun je dit doen door een eetbare olie te gebruiken. Vooraf testen we de olie aan de binnenkant van de pols om te kijken of ze er niet op reageren. We gebruiken amandelolie en dat is natuurlijk een allergeen waar sommige mensen heftig (allergisch) op reageren.

Gelukkig reageert Fosse er niet op en kunnen we hem lekker met deze olie masseren. Het fijne van de olie is dat het verwarmend is, in tegenstelling tot lotions die vaak juist verkoelend zijn. Ook fijn is dat er meestal geen extra toevoegingen inzitten terwijl dat bij lotion wel het geval is. Ik kies dus voor een olie om Fosse mee te masseren.

Waarom massage

Masseren is goed voor je baby, niet alleen vanwege de band die je zo samen opbouwt en vanwege het lichaamscontact wat essentieel is, maar ook omdat je kindje zo een positieve lichaamservaring krijgt en leert waar de grenzen liggen. Niet alleen de grenzen van zijn lijfje, want dat is in het begin nogal difuus, maar ook de grenzen tussen wat fijn en niet fijn is. Met de massage wil je als ouder je kind dus een positieve ervaring geven en daardoor kan het later ook beter bepalen wat ze minder prettig vinden. Ook tijdens de massage moet je steeds kijken naar je baby en of hij het nog wel fijn vindt.

Volgorde

Start van de massage

We behandelen elke keer een ander onderdeel van het lijfje, en daarna doen we de al eerder geleerde onderdelen van de massage ook nog. In het begin gaat de massage daardoor dus door elkaar, maar dat voorkomt dat je kind al moe is voor je bij het stuk komt wat je wil leren en dan juist gaat tegenwerken. En omdat je luistert naar je kind z’n grenzen stop je dan dus met je massage. De laatste les doen we de hele massage in de juiste volgorde met op het einde nog wat rek en strekoefeningen. Een aantal dingen zijn elke les hetzelfde, hierdoor wordt het voor de baby heel herkenbaar. We starten met contact maken, de handen invetten en laten zien. ‘Die grote handen gaan je zometeen masseren.’ Daarna leg je je handen als vleugels over de schouders en begint de massage. Je eindigt ook altijd hetzelfde, je sluit de massage af door een strijkende beweging over het hoofdje naar de armpjes te maken en dan de handjes vast te pakken en een trilbeweging te maken. Daarna leg je ze neer en begin je weer bij het hoofd en strijk je naar de benen. Je pakt ook deze keer weer de voetjes vast en maakt een trilbeweging. Daarna leg je ze neer en is de masage klaar. Je kunt dan nog wat laatste rek- en strekoefeningen met ze doen. We eindigden altijd met een heerlijk warm badje in een emmer.

Heerlijk in de emmer na de massage.

Wat vond ik er van?

Ik vond het een geweldige cursus. Heel leerzaam en erg fijn om zo bewust samen met je kleintje bezig te zijn. Ik raadt het echt iedereen aan om te doen. Het is een fijne manier van contact maken en je kunt wat je leert op verschillende manieren in praktijk brengen. Zelfs als je even niet aan masseren toekomt in je drukke gezinsleven gebruik je de dingen die je geleerd hebt makkelijk even tussendoor. Zo gaat Fosse nu altijd in de emmer en ik masseer regelmatig zijn voetjes en handjes en als hij onrustig is of er behoefte aan heb masseer ik soms nog wat meer. Af en toe ga ik er echt met hem voor zitten en dat voelt ook heel fijn om te doen. En nu ik weet hoe het moet doe ik het ook eerder.

En Fosse?

Dat ik het leuk vind is natuurlijk mooi meegenomen, maar het draait natuurlijk allemaal om Fosse. En die vond het geweldig! Hij werd heel actief van de massage, ging vaak helemaal omgedraaid liggen en je zag hem genieten. Het is dus geen ontspannende massage maar meer een activerende en juist die extra prikkels die hij op deze veilige zachte manier kreeg vond hij heerlijk. Ik merkte wel dat hij het masseren van het gezichtje minder vond, dus dat doe ik nu altijd maar kort. Zijn armpjes vindt hij fijn maar zijn beentjes vindt hij het allerfijnst, die steekt hij nu vaak helemaal naar me uit alsof hij wil zeggen: “neem deze!”. Tijdens het masseren begint hij ook steeds meer te kirren en met me te communiceren of juist om zich heen te kijken. Je moet soms een beetje creatief zijn, maar ach, we volgen het kind.

Het rekken en strekken vindt hij hilarisch, zeker als ik een armpje en een beetje pak en voor zijn lijf kruis moet hij schateren. Heerlijk is dat om te zien

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *